Datina Pastelui


Obiceiurile Pascale


Simbolurile Pascale

 

Citeste bancurile Pascale de la Drobeta

Va dorim
Un Paste Fericit!

Sarbatoarea Pastelui

Description Pastele reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori anuale crestine, care comemoreaza evenimentul fundamental al crestinismului: Invierea lui Iisus Hristos (considerat, in religiile crestine, fiul lui Dumnezeu).

Pastele crestin deriva din Pastele evreiesc numit Pesach, cuvantul de origine al cuvantului Paste.

Data de inceput a Pastelui

Pastele evreiesc este o sarbatoare anuala fixa din calendarul iudaic, care incepe in ziua de 14 Nisan, spre deosebire de pastele crestin care incepe obligatoriu intr-o duminica. Data de inceput a Pastelui evreiesc poate pica in orice zi a saptamanii.

Traditii de Paste

De Paste, se vopsesc oua in special rosii. Crestinii merg in Saptamana Mare sa se spovedeasca si sa se impartaseasca; iar in Vinerea Mare se merge la biserica.

Obiceiuri culinare

In preajma sarbatorilor Pascale, gospodinele pregatesc cozonac sau pasca.

Cozonacul

Pasca

Se coace de catre gospodinele crestine numai odata pe an, de Sfintele Pasti. Ea are o forma rotunda pentru ca se crede ca scutecele lui Hristos au fost rotunde.

Avand la mijloc o cruce, pasca este impodobita pe margini cu aluat impletit. In momentul in care se pune in cuptor femeile de la tara fac semnul crucii cu lopata pe peretii cuptorului spunand:

Cruce-n casa,
Cruce-n piatra,
Dumnezeu cu noi la masa,
Maica Precista pe fereasta.

Legenda pascai, care spune ca in timp ce predica impreuna cu apostolii, Iisus a fost gazduit de un om primitor care le-a pus in traista la plecare paine pentru drum fara stirea lor. Intrebandu-l pe Hristos cand va fi pastele, El e-a spus ca atunci cand vor gasi painea in traista. Cautand apostolii au gasit in traista ce le pusese acel om; de atunci fac femeile pasca.