Romania - Ghid turistic

 

Romania

Romania este un situata in Europa. In nord si est se invecineaza cu Ucraina si Republica Moldova. La vest cu Ungaria si Serbia, iar la sud cu Bulgaria. In sud-est, Romania are o portiune de coasta care ii ofera acces la Marea Neagra.

Capitala, si cel mai mare oras este Bucuresti.

 

Romania pe regiuni

Teritoriul Romaniei este impartit in 41 de judete, plus municipiul Bucuresti. Fiecare judet este administrat de catre un Consiliu Judetean si un prefect. La nivelul urmator, Romania este divizata in 2686 de comune si 265 de orase. Comunele si orasele au propriul Consiliu Local, care este codus de un primar (decis in urma alegerilor locale organizate odata la 4 ani).

 

Ziua nationala a Romaniei

Ziua nationala a Romaniei este sarbatorita la 1 Decembrie.

 

Stema Romaniei

 

Drapelul Romaniei

Drapelul Romaniei este tricolorul: ROSU, GALBEN, ALBASTRU. Cele trei culori pot fi identificate pe steaguri autohtone datand din vremea domnitorilor Stefan cel Mare (1457 - 1504) sau Mihai Viteazul (1593 - 1601).

steagul In mod oficial reuniunea celor trei culori pe un drapel romanesc dateaza din 1834 cand principele Valahiei, Alexandru Dimitrie Ghica (1834 - 1842) cerea permisia sultanului otoman de a infatisa culorile steagurilor pentru unitati militare romanesti. Dispunerea culorilor pe drapel era una orizontala, banda rosie fiind amplasata in partea superioara, cea galbena in mijloc, iar cea albastra in partea inferioara.

 

Imnul National al Romaniei

Ideea unui imn national a aparut in prima jumatate a secolului al XIX-lea cu ocazia festivitatilor nationale la care participau domnitorii romani. In 1862 a fost organizat un concurs public pentru imnul noului stat constituit prin unirea Valahiei si Moldovei. Castigatorul acestui concurs a fost compozitorul Eduard Hubsch cu piesa "Mars triumfal si primirea steagului si a Mariei Sala Printul Domnitor.

Aproape 20 de ani mai tarziu, poetul Vasile Alecsandri scria "Imnul Regal", care devenea imn de stat al Romaniei, fiind intonat pentru prima oara in 1848. Acordurile lui s-au auzit in Romania pana in 1947.

In perioada comunista au fost intonate mai multe imnuri de stat, printre care "Te Slavim Romanie" (1953 - 1977) scris de poetii Eugen Frunza si Dan De?liu; sau "Trei culori cunosc pe lume" (pana in 1989) - varianta modificata a unui cantec patriotic compus de Ciprian Porumbescu.

Versurile actualului imn national al Romaniei apartin lui Andrei Mure?anu (1826 - 1863). Muzica a fost compusa de Anton Pann (1796 - 1854), cunoscut poet si culegator de folclor.

Poemul "Un Rasunet" al lui Andrei Muresanu scris in vremea revolutiei de la 1848, a fost pus pe note de Anton Pann si cantat prima data pe data de 29 iunie 2848 la Ramnicul Valcea (la 18 zile dupa izbucnirea revolutiei). Rolul jucat in momentele cheie ale istorie romanesti (Razboiul de Independenta, Primul si al Doilea Razboi Mondial sau miscarea revolutionara din 1989) au facut ca optiunea noului regim democratic de la Bucuresti sa se indrepte dupa 1989 catre creatia lui Andrei Muresan si Anton Pann, ce va deveni imn national sub titlul "Desteapta-te Romane".